TV Viisi näytti motivaatiodokumenttia Apollo 13:sta. Samalla mieleen muistui, kuinka samanniminen elokuva aikoinaan vaikutti enemmän kuin vähän siihen, että Halusin insinööriksi. Supertähdeksi tehokkaan laskentakoneen äärelle.

Sitten eilisen on tullut vilkuiltua enemmänkin mahdollisia kursseja. Vaikka tietojenkäsittely ja IT-alan tutkinto onkin ykköskohteena, yritän silti aloittaa koodaamisen kohtalaisen varovasti ja suorittelen tilastotiedettä; erityisesti tilastotieteen laatu- ja luotettavuusanalyysi- sekä signaalinkäsittelysovellukset kiinnostavat. Ja tietysti pohjilta, vaikka ne aivan perusteet onkin jo opittu, toisaalta myös unohdettu. Koodaajaksi en halua työllistyä, mutta määrittely ja projektinhallinta vaatinevat oikeissa töissä osaamista siitäkin. Toisaalta siitä on enemmän kuin paljon hyötyä myös elektroniikan saralla.

Kurssilistan pohja ensimmäiselle vuodelle näyttäisi täyttyvän suhteellisen mukavasti tietojenkäsittelyn ja tilastotieteen kursseista. Tietojenkäsittelyn laitos tarjoaa myös valmista lukujärjestyspohjaa, mikä tietty osaltaan helpottaa ainakin suunnittelua. Opintoneuvojiin/ohjaajiin pitäisi kuitenkin olla yhteydessä DI-tutkinnon kurssien hyväksyttämisessä sekä vinkeissä siihen, miten tietojärjestelmien maisteriohjelmaan kannattaisi yrittää hakeutua, koska lähtökohtaisesti se kiinnostaa perustietojensa perusteella kaikkein eniten.

Oman ongelmansa kurssien suunnittelussa tuottaa tietysti se, että jonkinlainen työpaikka opintojen ohessa olisi enemmän kuin kiva. Toisaalta Kela armahtanee vielä 10 opintotukikuukaudella, joten työttömän opiskelijankin arki on mahdollinen. Ja vaatimuksista ei tietenkään ole minkäänlaista havaintoa vielä tässä vaiheessa; vastaako 60op vuodessa TTY:n vaatimuksia vai ei? Useita päällekkäisiä kursseja tullee joka tapauksessa suhteellisen paljon, ja monet niistä oletettavasti tukevat toisiaan. Kunhan vain pitää perusteiden tärkeyden mielessä.

Alustavaa suunnitelmaa syksylle:

I Periodi alkanee kohtalaisen kevyesti tietojenkäsittelyyn ja tilastotieteeseen tutustumalla. Listalla olisi tällä hetkellä

TKOPY4 Tietotekniikan peruskurssi, 3 op I
TKOPP1 Lausekielinen ohjelmointi, 9 op I,II
VTEKP2 Johdatus vuorovaikutteiseen teknologiaan, 4 op I,II
TILTP1 Tilastotieteen johdantokurssi, 7 op I

Yhteensä 23op, joskin osa näistä jatkuu toisellekin periodille. Toisella periodilla lisäksi

TKOPP3 Tietokantojen perusteet, 4 op II
VTEKA15 Käyttöliittymien perusteet, 5 op II
TILTP2 Tilastollisten menetelmien perusteet I, 9 op II-III

Yhteensä 18op. Syksyn saldoksi kolmannelle periodille jatkumatonta kurssia huomioimatta kunnianhimoiset 41op.

Tästä huomaisi ainakin sen, että pakolliset orientoitumiset ja opintojen ohjatut suunnittelut yms. jäävät pois. Miksikö? Näillä näkymin töiden takia, sillä parin ylimääräisen vapaapäivän ottaminen työrupeaman lopulle voi olla kohtalaisen mahdoton tehtävä, tämä jää nähtäväksi.. joka tapauksessa osa orientaatiosta alkaa samana päivänä, kun allekirjoittanut kumartelee todistusta rehtorin käsistä ja jatkaa Juhlien muodossa Teekkarisaunalla "muutaman" lähimmän ystävänsä kanssa.. Siitä onkin Wappuun tovi, jolloin voi (lue: ehtii) suoda itselleen seuraavan juhlahetken ;)

Ah, muistinpa juuri parhaan jutun ikinä: opintojen suunnittelun! Toinen paras juttu on tietysti Whose Line Is It Anyway :)